Ki éli a mi életünket?

 

Ki kinek az életét éli?

 

Talán ez lehetne a következő vendégem történetének a címe. Vagy talán a „meg nem élt vágyak kivetítése” esetleg a „ki nem használt lehetőségekhez való ragaszkodás másokon keresztül”, stb….

                                                                 


Fiatal hölgy (Petra) keresett meg azzal, hogy nem tudja a saját életét élni. Minden egyes lépését gondosan előre megtervezik és előkészítik. Elmondta, hogy az anyukája, aki hihetetlen módon rátelepedett az életére. Anyukája már fiatalon áldott állapotba került vele, ami miatt ott kellett hagynia a munkahelyét. Pedig mindenki azt mondta, hogy hatalmas lehetőségek vannak benne. Miután vissza tudott menni dolgozni, már „elhaladtak mellette a lehetőségek”, ezért minden figyelmét a lányára fordította. Az apuka sajnos betegségben hamar kilépett az életükből. Ezután az anyuka letervezte az egész életét a lányának. Már az óvoda kiválasztásánál az volt a mérvadó, hogy milyen környéken van? Kik járnak oda? Milyen kapcsolat rendszert tudnak a későbbiekben kialakítani?, stb…. Az általános iskolában minden lehetséges versenyen indulnia kellett és csak az első hely jöhetett szóba. Más opció nem volt megengedett! Minden sikeres verseny után, anyuka nyilatkozott az iskolaújságnak. Majd a középiskola és az egyetemen sem változott semmi. Sőt, még jobban is beerősödött. Nem mehetett sehova. Nem lehettek barátai, akik „anyutól elszakíthatják”, stb… Az iskolai versenyekre mindig ment, mint kisérő szülő és ő tartott beszédet, ő mondta el a csapat helyett a köszönetnyilvánítást. Sőt, több alkalommal ő vette át az érmeket, díjakat, mondván, hogy a lánya vagy a csapat már nagyon fáradt. Amikor meg a szerelem kopogtatott az ajtón, akkor anyuka mindig átváltozott „mézes-mázas BANYÁVÁ”. Addig hízelgett és suttogott a fiúk fülébe hazugságokat, kiemelve a saját lánya hibáit, amíg maguktól a szakítást választották. A gyakorlati helyek, munka lehetőségek is anyuka terve szerint kellett, hogy alakuljanak. Miután már majdnem önálló lábra állt és anyuka megérezte, hogy kezd kicsúszni a kezei közül, akkor kezdődött el a zsarolás. Anyukának mindig valami betegsége lett hirtelen, amit csak segítséggel tudott átvészelni. Kitalált és megjátszott betegségek áradatát zúdította lányára, csakhogy magához láncolja.

Ebből próbált kijutni és emiatt fordult hozzám segítségért. Mint kiderült semmilyen énképe nem volt Petrának. Nem tudta, hogy ki ő és mit szeret, vagy nem szeret.  Csak az volt benne, amit anyuka belé nevelt. Nehéz, aprólékos és intenzív közös munka vette kezdetét. De mára már elköltözött anyukától és elkezdte végre élni azt az életet, ami rá várt.          

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Esküvő 😊

Köszöntöm a HipnóziSiófok blogon!

Társas Magányban Élek